×
search-icon Created with Sketch.

Muzeul Memorial „Gheorghe Tattarescu”, o adevărată comoară culturală

Pe strada Domnița Anastasia nr. 7 întâlnim Muzeul Memorial „Gheorghe Tattarescu”, găzduit de casa în care a trăit și a creat timp de patru decenii cel care a fost, în 1864, alături de Theodor Aman, întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase. În formă de han și cu o vechime care ajunge la începutul secolului al XIX-lea, clădirea a fost cumpărată de pictorul Tattarescu pe 25 mai 1855, devenind atelier atât pentru artist, cât și pentru elevii săi.

Muzeul Gheorghe Tattarescu a fost fondat în anul 1951, atunci când nepoata artistului, Georgeta Werthaimer, donează statului casa și o parte din operele pictorului, deschiderea oficială având loc în anul 1953.

În prezent, Muzeul Gheorghe Tattarescu găzduiește atât secția de artă a Muzeului Municipiului București, cât și sediul Pinacotecii Bucureștilor, adăpostind peste 1200 de lucrări de pictură, grafică și artă decorativă, putând fi considerat o adevărată comoară culturală.

O serie de case memoriale veghează în Sectorul 5, asemeni unor martori tăcuți, consemnând binecuvântarea pe care au primit-o aceste meleaguri prin viețuirea unor personalități de marcă ale culturii românești chiar în aceste locuri. Plăcile memoriale amintesc, astfel, de oameni iluștri precum: George Oprescu, Vladimir Maximilian, Ion Minulescu, Claudia Millian, Liviu Rebreanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL